Na današnji dan, 27. februara, davne 272. godine n.e. u antičkom Naisusu a današnjem Nišu, rođen je Flavije Valerije Konstantin, jedan od najvećih rimskih imperatora u istoriji. Na isti dan je 2013. godine, u sklopu proslave godišnjice donošenja Milanskog edikta u Narodnom pozorištu u Nišu, u korpodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, premijerno izvedena predstava „Konstantin“ po tekstu Dejan Stojiljkovića a u režiji Juga Radivojevića.

Predstava je okupila glumce iz više srpskih pozorišta, starijeg Konstantina igrao je bard srpskog glumišta Miodrag Krivokapić, mlađeg Konstantina igrao je Petar Benčina („Žigosani u reketu“, „Vojna akademija“) u alternaciji sa Miodragom Radonjićem („Južni vetar“, „Balkanska međa“).

Predstava je odigrana ukupno 19 puta.

Učestvovala je na Sterijinom pozorju gde je osvojila dve Sterijine nagrade (kostim i scenografija), od ukupno četiri koje je do sada na ovom najprestižnijem domaćem festivalu osvojilo Narodno pozorište u Nišu. Za ulogu Konstantina Miodrag Krivokapić je dobio godišnju nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava je nastala po motivima romana „Znamenje anđela“ koji je objavljen nakon premijere i vrlo brzo postao bestseler štampan do sada u 10 izdanja. Odlomak iz romana je takođe zastupljen u američkoj antologiji „Crowdsorcing Immortality“ u izdanju izdavačke kuće „Bluming Tvig Buks“ iz Nju Jorka.

Pogledajte ekskluzivno, po prvi put dostupan javnosti, odlomak iz predstave.

Pročitajte i...

Ostavite odgovor