U skladu sa dosadašnjom izdavačkom politikom, autor i izdavač „Laguna“ iz Beograda, priredili su posebno izdanje hit-romana „Dukat za Lađara“ koji je bio jedna od najtraženijih i najčitanijih domaćih knjiga u 2020. godini. Kao i u slučaju prethodna dva nastavka iz serijala „Duge noći i crne zastave“ i „Olujni bedem“, i kratki roman „Dukat za Lađara“ biće objavljen na ćirilici, u tvrdom povezu i proširenoj verziji.

Prva dva dela knjige imala su dokumentaristički dodatak koji su činili razni eseji sa temama koje se obrađuju u romanu, od istorijske pozadine, biografija glavnih junaka, preko istorije viteških redova i okultnih misterija islama i hrišćanstva… Za razliku od njih, posebnom izdanju „Dukata za Lađara“ pridodata je pripovetka „Druga Troja“ kojom se na neki način zaokružuje koncept u kome je knjiga uvezana sa muzičkim projektom iza kojeg stoje Dejan Najdanović Najda i njegov bend Deliverance a u okviru kog su urađene muzičke numere za koje je tekst napisao autor romana.

„Druga Troja“ je pesma koju zajednički izvode Najda i Bora Đorđević, frontmen Riblje čorbe i možete je preslušati OVDE

Posebnom, ćiriličnom izdanju pridodata je i pripovetka „Druga Troja“, pisana namenski za ovu priliku. Njen glavni junak je Andrija, rođak gospodara Vuka Brankovića koji kreće u potragu za svojim bratom Bogdanom, nestalim prilikom opsade Niša. Na tom putu prati ga najbolji prijatelj Damjan Jugović, koji će zajedno sa njim u razorenom gradu doći do nenadanog otkrića.

DUKAT ZA LAĐARA je nastavak romana „Olujni bedem“ i prati događaje nakon pada niške tvrđave i bitke na Pločniku. Ivan Kosančić, krajiški vojvoda i najbolji mačevalac u vojsci kneza Lazara, glavni je junak ove priče u kojoj se prepliću dva sveta. Jedan stvarni, u kome se pretnja osmanske najezde nadvija nad nekadašnjom Nemanjićkom državom, i jedan onostrani, u kome se vojvoda kosanički mora suočiti natprirodnim pojavama i iskušenjima koje su neraskidivo povezana sa njegovom prošlošću. Pisan više lirskim nego epskim stilom, ovaj kratki roman se dotiče tema života i neminovne smrti, odnosa između istorije i mita, nepostojanosti ljudske prirode i njenog mesta u večitoj borbi dobra i zla.

Izdanje će biti objavljeno na proleće 2021. godine a odlomak iz pripovetke „Druga Troja“ možete pročitati ovde.

Pročitajte i...

Ostavite odgovor