U susret 90. rođendanu Branka Miljkovića, 25. januara od 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće predstavljen roman „Zvezda nad prazninomDejana Stojiljkovića, jednog od najčitanijih savremenih pisaca, dobitnika Andrićeve i nagrade „Miloš Crnjanski“.

Na promociji će, pored autora, govoriti prof. dr Igor Perišić, književni kritičar i viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost, Mića Miljković, producent, reditelj dokumentarnog filma „Branko“, dok će ulogu moderatora obavljati Pavle Zelić, pisac i scenarista.

U rano jutro, 12. februara 1961, pred sam početak pomračenja Sunca, u Ksaverskoj šumi, na periferiji Zagreba, pronađeno je beživotno telo mladića kako kleči obešen o drvo debljine dečje ruke.

Vest o ovoj smrti brzo je protutnjala tadašnjom Jugoslavijom, jer se radilo o Branku Miljkoviću, princu poezije, koji je u trenutku smrti imao samo 27 godina i ceo život pred sobom.

Kako se našao tu?

Šta ga je dovelo na to samotno mesto?

Da li je digao ruku na sebe ili je možda ubijen?

Prateći poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine, roman se bavi tragičnom sudbinom genijalnog umetnika u večitom sukobu sa svetom. Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i priča o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života.