U petak 12. aprila od 19 sati u Kući nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom biće održana druga promocija iz programske edicije „Pisci o piscima”, koji je deo projekta „Kreativni kutak“ u organizaciji JUK Herceg Fest.

Ovog puta gost će biti dobitnik „Andrićeve nagrade“ Dejan Stojiljković, koji će u razgovoru sa dr Igorom Perišićem predstaviti svoje knjige „Zvezda nad prazninom“ i „Nikola Tesla, pesnik nauke“.

Autor bestselera „Konstantinovo raskršće“ i „Kainov ožiljak“, više dramskih tekstova i strip-scenarija i scenarista kultne serije „Senke nad Balkanom“, u romanu „Zvezda nad prazninom“ bavi se tragičnom sudbinom genijalnog umetnika u večitom sukobu sa svetom i pokušava da odgovori na ono suštinsko, najvažnije pitanje: ko je, zaista, bio Branko Miljković.

U rano jutro, 12. februara 1961, pred sam početak pomračenja Sunca, u Ksaverskoj šumi, na periferiji Zagreba, pronađeno je beživotno telo mladića kako kleči obešen o drvo debljine dečje ruke.

Vest o ovoj smrti brzo je protutnjala tadašnjom Jugoslavijom, jer se radilo o Branku Miljkoviću, princu poezije, koji je u trenutku smrti imao samo 27 godina i ceo život pred sobom.

Kako se našao tu? Šta ga je dovelo na to samotno mesto? Da li je digao ruku na sebe ili je možda ubijen?

Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i priča o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života.