Roman o neukrotivom geniju i misterioznoj smrti Branka Miljkovića Zvezda nad prazninom, koji je napisao niški književnik Dejan Stojiljković, jedna je od pet knjiga koje su ušle u uži izbor za nagradu „Isidora Sekulić“.

Kako se navodi u saopštenju, žiri je od 46 knjiga pristiglih na konkurs za nagradu za najbolju knjigu u prošloj godini „Isidora Sekulić“ u uži izbor uvrstio sledeće naslove – Književnost s predumišljajem Vladana Bajčete, Zvezda nad prazninom Dejana Stojiljkovića, Noćne reči Vladimira Tabaševića, Sirotna knjiga Ivana Zlatkovića i Istina (srpske) književnosti Aleksandra Jerkova.

Niški pisac u svom romanu Zvezda nad prazninom pokušava da odgovori šta se krije iza smrti Branka Miljkovića, niškog princa poezije, ali i da odgovori ko je zaista bio Branko Miljković.

Prateći poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine, roman se bavi tragičnom sudbinom genijalnog umetnika u večitom sukobu sa svetom. Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i priča o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života – navodi se u opisu knjige.

Konačna odluka o pobedniku konkursa biće doneta 17. juna.

Pročitajte i...