Verovatno najskuplja miniserija u istoriji televizije, donosi pred gledaoca surovu i potresnu priču o ratu, humanosti i prijateljstvu i ide dalje od svog prethodnika, sada već antologijske Band of Brothers.

Uloge: James Badge Dale, Jon Seda, Joseph Mazzelo…
Žanr: ratni, drama
Broj sezona: 1
Broj epizoda: 10
Trajanje epizode: 54 min
Originalni kanal: HBO
Proizvodnja: SAD, 2009.

Za početak je dovoljno reći da je serija Pacific koštala oko 250 miliona dolara i da je njena realizacija bila maltene herojski poduhvat. Pacific je na neki način produžetak serije Band of Brothers iz 2001. za koju su Spielberg i Hanks dobili silne nagrade, s tim što je priča ovoga puta fokusirana na rat protiv Japana, i gledalac ima prilike da prati pripadnike američkih marinaca od bitke na Gvadalcanalu pa sve do oslobođenja Okinawe i samog kraja rata.

Glavni protagonosti su Eugene Sledge, Robert Leckie (prema čijim memoarima je i zasnovan dobar deo scenarija), te najveći heroj pacifičkog rata – John Basilone, koji je u to vreme u SAD bio popularniji od filmskih zvezda.

Poređenja sa Band of Brothers se sama nameću i na tom nivou Pacific je imao nezahvalnu dužnost da opravda očekivanja fanova i vaskolike američke javnosti koja po pravilu od ovakvih projekata traži solidnu injekciju patriotizma. S druge strane, svojevrsni rivajvl interesovanja za II svestski rat doneo je poslednjih godina odlična ostvarenja poput Eastwoodovih Pisma sa Ivo Džime i Zastave naših očeva tako da su producenti i scenaristi bili u opasnosti da ponove neke već dobro ispričane priče.

Ovo je veoma mudro rešeno fokusiranjem na neke manje poznate ali itekako krvave bitke poput one na Peleliu, dok je, recimo, legendarna Iwo Jima prikazana samo kroz momente pogibije Johna Basilonea. Za razliku od Band of Brothers, gde se najveći deo radnje događao na bojnom polju, ovde je fokus delimično pomeren ka mirnodopskom životu, kako onom pre i posle rata, tako i onom u pauzi između dve bitke, tako da imamo uvid u lični i emotivni život glavnih junaka… Bez zašećerene patetike ili usiljenog patriotizma, uostalom, u priči kao što je ova, nema mnogo mesta za vatromete emotivnosti, kome je do toga, neka odgleda finale Losta.

Ono što se svakako treba imati u vidu jeste da je pacifički rat bio drastično različit od evropskog. Džungla, vrućina, žeđ, bolesti, leševi koji trule na suncu, fanatični i nemilosrdni neprijatelj, daleko gori od Nemaca ili Italijana u Evropi… Sve to je prikazano ubedljivo i sa osećajem za detalj i atmosferu – užasi rata smenjuju se brutalnim tempom, a opet, ostaje dovoljno prostora za ono malo ljudskosti koju glavni likovi podele u kratkim periodima primirja.
Eksplozivnost i dinamika besprekorno snimljenih scena bitaka stvara utisak da se nalazite u samom srcu vatre. Posebno iznenađenje jeste način na koji su autori preneli duh vremena, tako da se, u tim scenama, vidi slika jedne potpuno drugačije Amerike – patrijarhalne, hrišćanske, zaljubljene u džez, stripove i bejzbol, Amerike koja je nestala upravo nakon pobede u II svetskom ratu.

Jon Seda je odlično izneo nezahvalnu rolu američkog heroja Basilonea, i sasvim je moguće da za nju bude ovenčan nekom od prestižnih nagrada. Joseph Mazzelo i James Badge Dale kao Eugene „Sledgehammeer“ Sledge i Robert Leckie su dali upečatljiva ostvarenja a svakako treba istaći veterana Williama Sadlera koji je briljantno odigrao legendarnog generala Chesty Pullera.

Pacific je ona vrsta serije koja slikovito pokazuje da televizija može da se nosi sa Holivudom i da neretko u kreativnom i produkcijskom smislu odnosi prevagu nad izvikanim blokbasterima. Opet, u pitanju je projekat sa jasno uočljivim i moćnim umetničkim integritetom kroz koji, naravno, provejava duh Stevena Spielberga. Ipak, ono što je svakako njena najveća vrednost jeste izbalansirano i objektivno prikazivanje rata i svih njegovih užasa, sa jasnom porukom koja u vreme američke okupacije Iraka i Avganistana, te pretnje od terorizma, ima značajnu težinu.

Pročitajte i...

Ostavite odgovor