I čovek i besmrtnik. I svedok i tvorac istorije…

U knjizi „SerafimDejana Stojiljkovića pratimo Nemanju Lukića od trenutka kada je u međuratnom Beogradu prihvatio novi identitet. Čitaoci će saznati kako je Nemanja prvi put sreo Mustafu Golubića i čime je tačno zadužio našeg nobelovca Ivu Andrića. Njegov angažman u britanskoj obaveštajnoj službi odvešće ga čak na Island, gde će se suočiti sa tajnama vremena i prostora, sve dok se opet ne pojavi u Srbiji, u vreme epidemije variole vere. Svedočiće užasima što donose plodovi drveta koje raste u Paklu.

Najbitnija stvar u vezi sa Nemanjom kao likom je njegov humanizam, kaže autor. „On je, dakle, faktički mrtav čovek, ali ima neverovatnu količinu empatije za ljude oko sebe, iako radi veoma opasan posao i često je primoran da čini vrlo brutalne stvari. Nemanja je istovremeno u stanju da ubije, ali i da spasava živote.“

Nemanja Lukić se prvi put pojavio u romanu „Konstantinovo raskršće“ i od tada ovaj zagonetni lik ne prestaje da intrigira i golica maštu čitalaca. I čovek i besmrtnik, svedok i tvorac istorije istovremeno, on će proživeti čitav jedan vek u kome je stara dama Evropa doživela najveći uspon i najdublji pad. Ravnodušno će to posmatrati svojim vampirskim očima dok mu među usnama gori duga, francuska cigareta.

Na kraju, ostaje samo jedno pitanje: šta radi Nemanja Lukić u 21. veku?

Knjigu „Serafim“ možete nabaviti od petka 7. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, na sajtovima delfi.rs i laguna.rs.