Na 25. Salonu knjige i grafike u Pirotu predstavljena je knjiga „Nikola Tesla pesnik nauke“ autora Dejana Stojiljkovića kao i „Sistem komiks“ – stripovi i grafičke novele. Ljubiteljima pisane reči, predstavljeno je prošireno, luksuzno izdanje vrlo popularne biografije Nikole Tesle sa dosta detalja koji nisu toliko poznati publici.

Većina knjiga i monografija o Nikoli Tesli koncentriše se na njegovu naučnu karijeru, kaže pisac, Dejan Stojiljković.

“Ja sam pisao o celokupnom njegovom životu od toga kad je bio dete, ko su mu bili otac i majka i kako je kopao kanale u Njujorku kad je došao, njegov sukob s Edisonom, njegov život u visokom njujorškom društvu, njegov odnos prema matici. Celo jedno poglavlje je o tome kako je izgledao taj jedan dan kada je Nikola Tesla bio u Srbiji. On je samo jedan dan proveo u Srbiji za ceo život, njegov susret sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem, o tome što nije primljen u Srpsku akademiju nauke i umetnosti. Knjiga je za svakog kao Politikin Zabavnik, od 7 do 107 godina” – kaže autor, Dejan Stojiljković.

Dejan Stojiljković

Za Stojiljkovića je Nikola Tesla Prometej savremenog doba koji je po cenu velike lične žrtve doneo čovečanstvu svetlo i u bukvalnom i u figurativnom smislu.

“Ja sam parafrazirao Branka Miljkovića koji je govorio da se sve naučne formule mogu prepevati u stihove, odatle je nastao i naslov knjiga Pesnik nauke. On jeste Prometej, jer je Prometej prema legendi doneo vatru, svetlost čovečanstvu a Vlada Pištalo, moj dobar drug koji mi je bio stručni konsultatnt, koji je napisao sjajan roman o Tesli za koji je dobio Ninovu nagradu, je rekao da je Tesla bio gromovnik, da je donosio svetlo među ljude i da to samo bogovoi rade” – objašnjava Stojiljković.

Dejan Stojiljković

O svom novom romanu “Zvezda nad prazninom”,posvećenom Branku Miljkoviću i njegovoj misterioznoj smrti, pisac, Dejan Stojiljković kaže da je to njegov dug prema sugrađaninu i velikom uzoru.

“Ja nisam pisao tu knjigu da bi ona bila bestseler ni da bi stekao slavu, to je knjiga koji bi bila moj dug prema Branku. Meni je Branko tokom pisanja knjige postao prijatelj, to je moj dug prijatelju”- zaključio je Stojiljković.

Stojiljković je i ove godine, zajedno sa Vuletom Žurićem, član žirija za najbolju kratku priču.

Dejan Stojiljković

Pročitajte i...