Dejan StojiljkovićDejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista, rođen je u Nišu 1976. godine. Do sada je objavio romane "Konstantinovo raskršće", "Duge noći i crne zastave", "Znamenje anđela", "Kainov ožiljak" (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem), "Olujni bedem", "Dukat za Lađara", kao i prozne zbirke "Leva strana druma", "Low Life", "Kišni psi" i "Neonski bluz". Skoro svi naslovi objavljeni su u izdanju "Lagune" iz Beograda čiji je autor od 2008. godine.

Biografija

Z ajedno sa Vladimirom Kecmanovićem i Draganom Paunovićem autor je ilustrovane trilogije o Nemanjićima, koju čine knjige "U ime oca", "Dva orla" i "U ime sina".

Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija. Pisao je scenario za obe sezone serije "Senke nad Balkanom", zatim za serije "Žigosani u reketu", "Feliks", dokumentarnu seriju "Istorija Niša" i film i tv seriju "Toma".

Za svoj prozni rad dobio je Andrićevu nagradu (za zbirku priča "Neonski bluz") i nagradu „Miloš Crnjanski“ (za roman "Konstantinovo raskršće").

Dobitnik je Povelje 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije za izuzetan doprinos i saradnju povodom Dana vojnih padobranaca - najvišeg priznanja koje ova elitna vojna jedinica može dodeliti civilu.

Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački, italijanski, kineski i francuski.

Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Roman "Konstantinovo raskršće" bio je najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji u 2010. godini.

Član je književne grupe P-70, Srpskog književnog društva i Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Živi i radi u Nišu.