Dejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista, rođen je u Nišu 1976. godine. Do sada je objavio romane „Konstantinovo raskršće“, „Duge noći i crne zastave“, „Znamenje anđela“, „Kainov ožiljak“ (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem). Zatim, „Olujni bedem“, „Dukat za Lađara“, kao i prozne zbirke „Leva strana druma“, „Low Life“, „Kišni psi“ i „Neonski bluz“. Skoro svi naslovi objavljeni su u izdanju „Lagune“ iz Beograda čiji je autor od 2008. godine.

Biografija

Zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem i Draganom Paunovićem autor je ilustrovane trilogije o Nemanjićima, koju čine knjige „U ime oca“, „Dva orla“ i „U ime sina“.

Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija. Pisao je scenario za obe sezone serije „Senke nad Balkanom“. Zatim za serije „Žigosani u reketu“, „Feliks“, dokumentarnu seriju „Istorija Niša“ i film i tv seriju „Toma“.

Za svoj prozni rad dobio je Andrićevu nagradu (za zbirku priča „Neonski bluz“). Nagradu „Miloš Crnjanski“ dobio je za roman „Konstantinovo raskršće“.

Dobitnik je Povelje 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije za izuzetan doprinos i saradnju povodom Dana vojnih padobranaca. Najviše priznanje koje ova elitna vojna jedinica može dodeliti civilu.

Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački, italijanski, kineski i francuski.

Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Roman „Konstantinovo raskršće“ bio je najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji u 2010. godini.

Član je književne grupe P-70, Srpskog književnog društva i Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Živi i radi u Nišu.

biografija - Dejan Stojiljković