Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da 10. juna 2022, u 19 sati, dođete na lokalitet na Kosančićevom vencu, na mesto srušene Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu, na kome će se realizovati novi program u okviru ciklusa Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću čiji je gost književnik Dejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip scenarista.

Moderatorka programa: dr Milena Đorđijević

Program se može pratiti i uživo onlajn preko zvanične Fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije i u odloženom gledanju preko Jutjub kanala Narodne biblioteke Srbije.

Na programu će biti reči o radu Dejana Stojiljkovića vezanom za umetnost stripa, te o temama i motivima kojima se u njima bavi: fenomenu vampira u novom milenijumu, sudbini naroda na jednoj strip tabli, o romanu koji se pretvara u strip i recepciji stripa u našoj savremenosti. Stojiljković će se, tokom večeri, osvrnuti i na svoj roman u nastajanju, čija je inspiracija pesnik Branko Miljković, te će čitati odlomke iz rukopisa.

Dejan Stojiljković do sada je objavio romane Konstantinovo raskršće, Duge noći i crne zastave, Znamenje anđela, Kainov ožiljak (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem), Olujni bedem, Dukat za Lađara, kao i prozne zbirke Leva strana druma, Low Life, Kišni psi i Neonski bluz. Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija. Pisao je scenario za obe sezone serije Senke nad Balkanom, zatim za serije Žigosani u reketu, Feliks, dokumentarnu seriju Istorija Niša i film i tv seriju Toma. Za svoj prozni rad dobio je Andrićevu nagradu (za zbirku priča Neonski bluz) i nagradu Miloš Crnjanski (za roman Konstantinovo raskršće). Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački, italijanski, kineski i francuski.

Dobro došli u Narodnu biblioteku na Kosančićevom vencu!

Ostavite odgovor