Pisac Dejan Stojiljković predložio je danas u izjavi Tanjugu nekoliko knjiga za koje smatra da bi mogle da pomognu ljudima, zatvorenim u svojim domovima zbog pandemije korona virusa, da se bar na trenutak „isključe“ i uživaju u zanimljivom štivu.

Na spisku scenariste serije „Senke nad Balkanom“, našla se knjiga eseja “Značenje Džokera” Vladimira Pištala, za koju je književnik nedavno osvojio prestižnu nagradu „Meša Slimović“.

„Pištalo je definitivno živi klasik savremene srpske književnosti, a njegov uvid u probleme savremene civilizacije je istovremeno dubok, inteligentan i zabavan“, kaže Stojiljković.

Pored Pištala, predlaže i roman „Apisov apostol“ Slaviše Pavlovića.

„Pošto na RTS ide serija o Apisu, mislim da je ovaj vešto napisan triler savršena nadogradnja. Autor je odlično spojio istorijskog Apisa i savremenu percepciju ove intrigantne istorijske ličnosti“, ističe pisac.

Kratki roman „Srodne duše“ Vladimira Vučkovića, u izdanju Službenog glasnika, koji se bavi temom otuđenosti i međuljudskih odnosa u vreme civilizacijskih krahova i nepogoda, predstavlja, prema mišljenju Stojiljkovića, „Nečistu krv“ za 21. vek.

Kako kaže, autor piše na tragu Čehova, Fantea, Bore Stankovića…

Ne toliko poznat autor kod nas, Robert Ejkman i njegov roman „More, poput vina tamno“, takođe je na spisku predloga našeg pisca.

„Izvanredan pripovedač i poznavalac ljudske prirode, u svojim jezovitim pričama dodiruje neke od ključnih tema ne samo književnosti nego i života, iako mogu lako da se “otpišu“ kao žanrovske ili prosto priče o duhovima, Ejkmanovi pripovedački biseri su mnogo više od toga“, smatra Stojiljković.

Za ljubitelje stripova pisac je izdvojio naslov “Prokleti: Pre poplave” Džejsona Arona i Rajka Miloševića Gere.

„Strip savršenog grafičkog izraza, jedna potpuno drugačija interpretacija starozavetnih legendi. Priča koja vas gađa direktno u stomak i ostavlja snažan utisak“, zaključuje autor „Konstantinovog raskršća“, „Dugih noći i crnih zastava“, „Olujnog bedema“ i mnogih drugih.

Izvor: Dnevnik

Ostavite odgovor