Laguna će ekskluzivno na Novosadskom sajmu knjiga predstaviti novu knjigu Dejana StojiljkovićaZvezda nad prazninom“. Posetioci sajma će biti u prilici da prvi čitaju roman o neukrotivom geniju i misterioznoj smrti Branka Miljkovića već od utorka 7. marta dok će se knjiga u redovnoj prodaji naći od 10. marta.

Čitaoci sa nestrpljenjem iščekuju novi roman bestseler autora Dejana Stojiljkovića „Zvezda nad prazninom“ koji se bavi životom i sudbinom genijalnog pesnika Branka Miljkovića.

Novi roman dobitnika Andrićeve nagrade prati poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine. Roman se bavi njegovim večitim sukobom sa svetom, tragičnom sudbinom genijalnog umetnika kao i njegovom misterioznom smrću u Zagrebu 1961. godine, za koju ni do dana današnjeg nije utvrđeno da li se radi o ubistvu ili samoubistvu. Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i priča o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života.

„Slika o Branku Miljkoviću, koja se plasirala decenijama, prilično je odudarala od onog što je on zaista bio. Ne mislim samo na neutemeljenu tvrdnju o njegovom navodnom samoubistvu već i na to da je predstavljan kao turoban i mračan čovek, što on svakako nije bio. On je bio vrlo kompleksna ličnost i karakteriše ga, još u ranim godinama, sve ono što karakteriše genijalne ljude. Dakle, neverovatna glad za znanjem, neprestana zapitanost nad smislom sveta i života kao i neprestani rad na sebi. Branko je bio neverovatan erudita, načitan, obrazovan, poliglota…“, rekao je Stojiljković povodom novog romana.

Zvezda nad prazninom

Ipak, priprema za pisanje nije bila bez poteškoća: „Imam sreću da sam bukvalno na ’izvoru’, tj. u Nišu, Miljkovićevom i mom rodnom gradu, tu je Brankov legat u Narodnom muzeju u kome sam pronašao dosta materijala, onda su tu i mnogi Brankovi vršnjaci i savremenici sa kojima sam vodio razgovore. Konkretnih problema nije bilo, ali je bilo ćutanja. To je zanimljivo, kako ljudi i dan-danas, toliko godina kasnije, zaziru od tajne službe jedne države koja ne postoji više od 30 godina.“

Ukoliko želite da među prvima saznate sve pojedinosti koje se tiču nove knjige, posetite sajt zvezdanadprazninom.rs posvećen istoimenom romanu.

Roman „Zvezda nad prazninom“ možete ekskluzivno pronaći na Novosadskom sajmu knjiga od 7. marta dok će se od petka 10. marta knjiga naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, na sajtu laguna.rs kao i na kioscima širom zemlje.

Pročitajte i...