Kultni roman „Konstantinovo raskršće” književnika Dejana Stojiljkovića uskoro će biti pretočen u seriju. Početak snimanja planiran je za narednu godinu, a na putu koji vodi do misterioznog artefakta, bićemo svedoci borbe između dobra i zla, građanskog rata, ali i novih saznanja o junacima romana. Autor najavljuje i dela koja će pratiti premijeru i emitovanje serije, a glavni akter biće jedan od junaka pomenutog romana, major Nemanja Lukić, za koga je Stojiljković pripremio nove avanture.

Šta možemo očekivati od serije?

Za početak, vruhunsku produkciju: iza svega stoji producentska kuća „Firefly” koja je radila serije „Tajkun”, „Crna svadba”, „Močvara”, „Porodica”, „Klan”… Ko je čitao roman, zna da se radi o multižanrovskoj priči smeštenoj u Drugi svetski rat, s obzirom na to da iz tog perioda u našoj kinematografiji imamo uglavnom partizanske filmove, verujem da će ovo biti drugačiji pristup svemu, i dosta savremeniji. Takođe, to je i dosta kompleksnija priča od puke potrage za misterioznim artefaktom, ona zadire u neke ozbiljnije teme kao što su odnos dobra i zla, odgovornost pojedinca, građanski rat, sukob između paganskog i hrišćanskog…

Šta možemo da saznamo u seriji, a da nismo imali prilike da saznamo u samom delu?

Dosta toga. Zbog samog medija, koji je drugačiji u odnosu na knjigu, neke stvari su morale da budu proširene i prilagođene. Ne mogu u ovom trenutku da otkrivam o čemu se radi, a i ne želim da pokvarim gledaocima ugođaj. Mogu da kažem da ja lično, kao pisac i autor, imam u planu da dam svoj doprinos tako što ću na neki način „ispratiti” premijeru i emitovanje serije novim delima.

Uskoro u izdanju „System Comics-a” izlazi integralno izdanje strip adaptacije romana, sva tri do sada objavljena toma u jednom, tvrdokoričenom i obogaćenom izdanju. Takođe, do leta sledeće godine „Laguna” će objaviti knjigu pod nazivom „Serafim: Hronike Nemanje Lukića”, u kojoj će biti sabrane pripovesti o jednom od glavnih junaka „Konstantinovog rasrkšća” ‒ majoru Nemanji Lukiću. Biće tu uglavnom potpuno nove i do sada neobjavljene priče koje će ovog junaka pratiti od međuratnog Beograda, preko okupirane Evrope, sve do današnjih dana, u atipičnoj, egzotičnoj formi romana-mozaika.

Na taj način imam nameru da pokrenem neku vrstu pripovednog univerzuma koji ću proširiti dalje kroz planirane nastavke i spin-of „Dorćolski rekvijem” (čiji delovi su već dostupni na servisu za elektronske knjige „BookMate”), te planirani krosover „Bande Beograda” koji će se baviti susretom Nemanje i Mustafe Golubića, a koji planiram da pišem zajedno sa Vladom Kecmanovićem.

Kada će serija biti snimana?

Ako sve bude išlo kako treba ‒ u toku 2023. godine.

Na kojim lokacijama je planirano snimanje i da li će neki delovi biti snimani u Nišu?

Nema u Nišu lokacija na kojima mogu da se snimaju filmska ostvarenja smeštena u ovu epohu. Sve je srušeno i uništeno, a ono što je preostalo nije dovoljno adekvatno da se na tom mestu napravi zahtevan filmski set. Razlog za to je, s jedne strane, burna istorija Niša koji je više puta rušen i uništavan od strane raznih okupatora i agresora, poslednji put pre samo dve i po decenije, čega smo bili i svedoci. S druge strane, tu je divlja „urbanizacija” Niša, gde se uništava i ruši sve ono lepo i staro.

Prvo su to radili komunisti, onda je izvršen urbicid devedesetih kroz one ružne kutije od stakla i betona koje su se danas uglavnom izmetnule u ruglo, da bi konačno došli do toga da je od famoznog „starog Niša”, ostalo Kazandžijsko sokače i tuce zgrada pod zaštitom države, koje su rasute po gradu, nigde nijedne sačuvane celine… Ako se sećate snimanja „Zone Zamfirove”, nije bilo ničeg autentičnog od lokacija, nego su sagrađene kulise starog Niša koje su posle srušene, a kuću Hadži Zamfira „glumio” je Muzej Ponišavlja u Pirotu. Mi Nišlije slabo vodimo računa o svojoj prošlosti, a posle se pitamo što nam je takva sadašnjost i zašto nam je budućnost tako neizvesna. To je pomalo tužno, jer glavni junak „Konstantinovog raskršća” jeste upravo grad Niš.

Koliko epizoda i sezona je planirano?

Prva sezona bi trebalo da ima 10 epizoda. Iz „Firefly” su nedavno najavili da će biti tri sezone.

Kakva su Vaša očekivanja u smislu reakcija publike?

Ako se uzme u obzir da sam scenarista serije „Senke nad Balkanom” i saradnik na scenariju najgledanijeg domaćeg filma u poslednjih 20 godina ‒ „Toma”, mislim da imam razloga za optimizam. U 2023. godini izlazi još jedan film u čijem pisanju sam malo pomogao ‒ „Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića. Očekujem da i taj film ima velikog uspeha kod publike, ali ne samo kod nas i u regionu, nego i u svetu.

Razgovarala: Lana Stanisavljević

Pročitajte i...