Nišlija Dejan Stojiljković, koji je trenutno jedan od najčitanijih pisaca u Srbiji, predstavio je svoj novi roman „Olujni bedem“ na Sajmu knjiga u Nišu, koji je počeo sinoć i traje do 29. novembra.

– U svojim romanima Stojiljković se interesuje za drugu stranu istorije. On uzima priču iz istorije, ali je priča na drugi, zanimljiviji način. On zna da ispriča priču. Stojiljković svoje likove prikazuje na ljudski način, bez imalo patetike. To je neki epski način.Ima elemenata mitologije i fantastike. Ja sam rekao da je on niški Homer i dalje mislim to isto – rekao je Dejan Milutinović, profesor na Departmanu za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

On je dodao da se u Stojiljkovićevim romani primećuje uticaj koji je na njega imao film, strip i muzika.

– „Olujni bedem“ je priča o Srbiji i Nišu u vreme kad su Turci nadirali sa Istoka. Bila je to turska oluja. Ipak, autor je u romanu podjednako opisao i tursku i srpsku stranu.U romanu je opisao bitku na Pločniku, odnosno opsadu Niša. Teško je to uraditi rečima. Dokaz da je to majstorski uradio je i činjenica da mi nije bilo dosadno dok sam čitao roman – ispričao je profesor.

Niški književnik je jedan od najčitanijih pisaca, a njegovi romani beleže rekordnu čitanost u Srbiji.

– Od prvog romana „Leva strana druma“, u kome je pisao o urbanim legendama Niša, Stojiljković se mnogo zanima za istoriju. Čitajući njegove romane publika može da na zanimljvi način sazna u nepšto od naše istorije, koja je nedovoljno popularizovana – ocenio je Milutinović.

Stojiljković, kojij je jedan od scenarista aktuelne serije „Senke nad Balkankom“, u svim svojim romanima ima neku ljubavnu priču i na majstorski način opisuje odnos između ljubavnika.

Blic

Ostavite odgovor