Nova kolekcija od 10 priča Dejana Stojiljkovića pod nazivom „Neonski bluz“ naći će se u knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kao i na on-line servisu „Eden Books“ u petak, 10. decembra 2020. godine.
Osmišljena kao svojevrstan presek pripovedačkog opusa autora sa fokusom na pripovetke objavljene u poslednjih nekoliko godina, ovaj svojevrsni nastavak knjige „Kišni psi“ sadrži sledeće priče:

ŽUTI ŠAFRAN – priča inspirisana legendom o svetom Valentinu, radnja se odvija u Rimu u doba vladavine Klaudija Gotskog.

DUBOKO I HLADNO – psihološki horor o ukletom jezeru u Srbiji koje u svojim dubinama krije mračnu tajnu.

NEMA HRABROSTI – pripovetka je inspirisana istinitim događajem tj. incidentom u kome je glavni učesnik bio kapetan specijalnih snaga britanske vojske na Kosovu, a potonji popularni pop-pevač Džejms Blant, koji je dobio direktno naređenje da napadne ruske padobrance stacionirane na prištinskom aerodromu „Slatina“.

IZA ČUDESNOG ZIDA – pripovetka iz tzv. „Mančesterskog ciklusa“, glavni akteri su braća Galager iz grupe Oasis, govori o tome kako je nastala njihova pesma „Wonderwall“.

SUBWAY STORY – Minijatura koja se bavi ulogom serijskog ubice u društvu spektakla, svojevrsna fan-fikcija inspirisana stripom Dilan Dog.

ZASLEPLJEN SUNCEM – Kafkijanska priča inspirisana istoimenom pesmom muzičara Everlasta, prvi put publikovana u dnevnom listu „Politika“.

PREBOLETI MANČESTER – Još jedna priča iz „Mančesterkog ciklusa“, bavi se susretom članova nemačke grupe Kraftverk sa frontmenom mančesterskog benda New Order, sredinom osamdesetih, a povodom čuvene pesme „Blue Monday“.

DRUGA STRANA PONOĆI – Treća priča iz „Mančesterskog ciklusa“ prati Tonija Vilsona, vlasnika izdavačke kuće „Factory“ i televizijskog voditelja u pokušaju da po narudžbi jednog demona organizuje svirku za duhove napuštenoj mančeseterskoj diskoteci.

NEONSKI BLUZ – Naslovna priča koja je objavljena u američkoj antologiji „Belgrade Noir“, ovo je njena srpska premijera. Privatni detektiv početkom dvehiljaditih dobija zadatak da reši ubistvo staro skoro sto godina. Istraga ukazuje da je glavni osumnjičeni – Nemanja Lukić, junak romana „Konstantinovo raskršće“.

D’ARTANJANOVA SMRT – Potresna parabola o ratu i ljudskoj patnji, smeštena u Lenjingrad pod nacističkom opsadom, inspirisana istinitim događajem.

PROČITAJTE ODLOMAK IZ KNJIGE

PORUČITE

Pročitajte i...

Ostavite odgovor