1. To je prvi kratki roman koji je napisao Dejan Stojiljković.

2. Prvobitno je objavljen u formi novele u književnom časopisu „Gradina“ 2007. godine. Uz tekst su štampane ilustracije Jovana Ukropine, koji je takođe autor naslovnice za prvo izdanje knjige „Leva strana druma“.

3. Naslov romana je asocijacija na grčku mitologiju i Harona, čamdžiju koji odvodi duše na onaj svet preko reke Stiks, a kome je „plata“ za to jedan dukat. Takođe, to je i pesma grupe Nickelback.

4. To je prva priča u opusu autora u kojoj se pojavljuje lik Ivana Kosančića.

5. Dobar deo romana napisan je tokom pandemije Kovida 19. tj. tokom trajanja policijskog časa, tako da se atmosfera tokom izolacije reflektovala delimično i na atmosferu romana.

6. Prolog romana nazvan „Uzdarje“ je nastao na osnovu kratke priče objavljene u niškom akademskom listu „Pressing“.

7. Jedan od likova, ašči-baša Jusuf, duguje ime junaku iz čuvene Andrićeve pripovetke „Most na Žepi“.

8. Ritual sa mačem kojim je nekom odsečena glava nije plod mašte autora već se radi o autentičnom narodnom predanju opisanom u knjizi „Narodna religija Srba u 100 pojmova“ etnologa Dušana Bandića.

9. Inicijalna ideja za priču nastala je na osnovu legende o omajama i duhovima preminulih iz Zaplanja, odakle je poreklom i sam pisac. Svejedno, radnja je smeštena u Kosanički i Toplički kraj iz kog je piščeva majka.

10. Ime vođe razbojnika – Magoč – omaž je piscu Vidosavu Stevanoviću i njegovoj pripovetci „Jutarnji disk džokej (Magoč)“ iz zbirke „Periferijski zmajevi“.

Copyright © Dejan Stojiljković, 2021.

POSEBNO, ĆIRILIČNO IZDANJE ROMANA „DUKAT ZA LAĐARA“ BIĆE U PRODAJI OD 20. APRILA 2021. MOŽETE GA NARUČITI OVDE.

Pročitajte i...

Ostavite odgovor