Pripovetka „Neonski bluz“, po kojoj nosi naslov najnovije zbirke priča Dejana Stojiljkovića, prvobitno objavljena na engleskom jeziku u antologiji „Belgrade Noir“ njujorškog izdavača „Akashic Books“ našla se na godišnjem spisku dela koja će biti razmatrana za prestižnu nagradu „Edgar Alan Po“.

„Neonski bluz“ je u trku za ovu nagradu krenuo u kategoriji „najbolja kratka priča“. Nagradu „Edgar Alan Po“ ili popularno „Edgar“ dodeljuje udruženje „Mystery Writers of America“ sa sedištem u Nju Jorku. Nagrada se dodeljuje od 1946. godine u više kategorija a honorira najbolja ostvarenja u kriminalističkom žanru koja su objavljena prethodne godine.

Među dosadašnjim dobitnicima su Agata Kristi, Rejmond Čendler, Džon Le Kare, Stiven King kao i Noa Hauli, kreator serije „Fargo“ koji je ovu nagradu dobio 2017. za roman „Before the Fall“.

Ju Nesbe je za nagradu „Edgar” bio nominovan za svoj roman „Nemesis“.

Nominacije u svim kategorijama biće objavljene 19. januara 2021. – na rođendan Edgara Alana Poa, a imena dobitnika znaće se krajem aprila ili početkom maja, stoji u zvaničnom saopštenju udruženja „Mystery Writers of America“ na njihovoj zvaničnoj internet prezentaciji www.mysterywriters.org.

Dejan Stojiljković je do sada bio nominovan za međunarodne nagrade „IMPAK Dablin“ i „Balkanika“, a strip adaptacija romana „Konstantinovo raskršće“ našla se u godišnjem izboru najboljih svetskih stripova renomiranog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta.

Antologija „Belgrade Noir“, čiji je urednik Milorad Ivanović, objavljena je 1. decembra 2020. godine kao deo „Akashic Noir“ serije. U njoj su, pored Stojiljkovića, svojim pričama zastupljeni i drugi domaći autori poput Muharema Bazdulja, Gorana Skrobonje, Vuleta Žurića, Ota Oltvanjija… Njihove pripovetke takođe će biti razmatrane za nagradu „Edgar“.

Zbirka priča „Neonski bluz“ izašla je u izdanju beogradske „Lagune“ 10. decembra 2020. godine.

Odlomak iz priče „Neonski bluz“ možete pročitati ovde

Pročitajte i...

Ostavite odgovor