Prve večeri Noći knjige, 26. juna, pisac Dejan Stojiljković potpisao je sa direktorom Lagune Dejanom Papićem ugovore za dve nove knjige „Prvi, poslednji, večiti“ i „Zvezda nad prazninom“.

„Prvi, poslednji, večiti“ je konceptualna zbirka priča različitih žanrova. „Razne su teme u pitanju, a odnose se na to da su ’prvi ljudi, poslednji demoni, a večiti anđeli’. Ima apokrifnih predanja, ali i priča o nekim poznatim ljudima – u zbirci će se pojaviti braća Galager iz Oejzisa, Jurij Gagarin, Rolingstonsi i mnogi drugi, i to u jednom sasvim drugačijem konceptu. Ali slične stvari sam radio i ranije. Imam priču gde je Danilo Kiš ubica vampira, tako da očekujte nešto u tom ključu“, rekao nam je autor.

Na drugoj knjizi Stojiljković je radio skoro 15 godina. Tema kojom se bavi je zagonetna smrt pesnika Branka Miljkovića.

„To je jedan vrlo ambiciozan poduhvat, jedna moja opsesivna tema. Knjiga se zove ’Zvezda nad prazninom’. U pitanju je stih Branka Miljkovića iz pesme koja je neka vrsta epitafa. Bavim ste time šta se stvarno desilo u februarskoj noći 1961. godine, odnosno šta se dešavalo sa Brankom u poslednje dve godine njegovog života. Tu je taj ljubavni krah sa ženom sa kojom je zajedno prevodio, a koja je bila u ljubavnom trouglu sa Oskarom Davičom, tu je zatim period kad je on počeo da bude problematičan za državu, kad mu je otvoren dosije u Službi državne bezbednosti, kad su počeli da ga proganjaju i da ga prate, pa onda i njegov odlazak u Zagreb i misteriozna smrt, koja po mom mišljenju nije samoubistvo nego ubistvo.“

U međuvremenu, iščekujemo knjigu „Dukat za Lađara“, koja je nastavak Stojiljkovićevog romana „Olujni bedem“.

Pročitajte i...

Ostavite odgovor