Treći nastavak u petoknjižju koje čine do sada objavljeni romani „Duge noći i crne zastave“ i „Olujni bedem“ biće objavljen od strane izdavačke kuće Laguna 27. jula ove godine. U pitanju je kratki roman „Dukat za Lađara“ čija se radnja događa neposredno posle pada Niša i Bitke na Pločniku. Glavni junak je ovoga puta Ivan Kosančić. Knjiga će biti dostupna u mekom povezu i na latiničnom pismu, dok će na jesen izaći ćirilična verzija u tvrdom povezu i sa poklon pričom.

Nakon bitke na Pločniku u kojoj je srpska vojska nanela težak poraz Osmanlijama, krajiški vojvoda Ivan Kosančić koji je u toj bici ranjen, povlači se na svoje imanje. Svestan da sledi tek kratkotrajno primirje i da se senka neizbežnog rata nadvila nad srpskom kneževinom, vojvoda Kosanički odlučuje da dovede u red svoj posed pre nego ga knez Lazar pozove u novi rat. Jednog večeri, do njega dolazi zao glas iz sela. Đurđija, smerna i lepa devojka, prema kojoj je Kosančić gajio posebnu naklonost, oduzela je sebi život.

To među sebre i gospodu donosi nemir koji prerasta u sujeverni strah. Naročito kada posedom krenu da kolaju priče kako se Đurđija vratila iz mrtvih. Rešen da stane na put sujevernom strahu i praznoverju, iako sa još nezalečenim ranama na telu i duši, Kosančić se suprotstavlja sopstvenom narodu i čoveku koji ih predvodi – fanatičnom svešteniku ocu Milutinu. Međutim, stvari nisu onakve kakvim se čine, jer tragajući za razlogom Đurđijinog samoubistva, Kosančić shvata da se iza svega krije jedna dugo skrivana istina.

DUKAT ZA LAĐARA je nastavak romana OLUJNI BEDEM pisan u formi kratkog romana, a služi kao pripovedni „most“ između tog romana i romana UČITELJ MAČEVANJA koji je sledeći u planiranom petoknjižju.

Za ovu priliku autor je napisao nekoliko tematskih tekstova za koje je muziku komponovao Dejan Najdanović Najda (Smak, Generacija 5) a izvodi ih njegov bend Deliverance. U pitanju su pesme „Dukat za Lađara“, „Šaka soli“ i „Druga Troja“ koju Najda izvodi u duetu sa Borom Đorđevićem, frontmenom Riblje Čorbe. Pesme će biti dostupne u formi muzičkog CD-a koji će na poklon dobiti svaki čitalac koji se pretplati na knjigu, a takođe će moći besplatno da se skinu sa zvaničnog sajta. Takođe, biće dostupne i dve verzije pesme „Velika voda“ čiji je ko-autor i producent Nikola Vranjković (ex-Block Out).

Pročitajte i...

Ostavite odgovor